Is deze e-mail niet leesbaar? Klik hier voor de webversie.
Immunologisch nr. 3, november 2011
Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Immunologie

Nobelprijs: eer en opdracht

René van Lier, M.D., Ph.D. Voorzitter Nederlandse Vereniging Voor Immunologie

Dit najaar ontvingen drie immunologen de Nobelprijs voor Geneeskunde: Bruce Beutler, Jules Hoffmann en Ralph Steinman. Samen bestrijken ze het hele veld van de niet-specifieke afweer. Hoffmann en Beutler werden gelauwerd voor hun ontdekkingen op het gebied van de activering van aangeboren immmuniteit: Hoffmann toonde de basale elementen aan van de afweerrespons in fruitvliegjes en Beutler ontdekte bij zoogdieren de cruciale effecten van mutaties in receptor- en signaleringsmoleculen. Steinman ontving de prijs voor zijn ontdekking van de dendritische cel en de rol ervan in de adaptieve afweer.

Georg Kraal

“Geheimen immunologische tolerantie ontrafelen”

Prof.dr. Georg Kraal - Van Loghem Laureaat 2011

Prof.dr. Georg Kraal van het VU medisch centrum in Amsterdam is de Van Loghem Laureaat 2011. Hij onderzoekt het immuunsysteem in het darmslijmvlies. “Het zou geweldig zijn als ons onderzoek kon bijdragen aan de genezing van bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.”

Dr. Arend Jan van Houte, voorzitter van de commissie opleiding en registratie van het College van Medische Immunologen, reikte Laura Bungener het certificaat uit.

Laura Bungener 100e Medisch Immunoloog

Prof.dr. Irma Joosten, hoogleraar Medische Immunologie en opleider in het UMC St Radboud

In 1987 riep de NVVI de opleiding tot Medisch Immunoloog in het leven. Bijna 25 jaar later, op 1 juli 2011, werd de 100e medisch immunoloog ingeschreven in het register: dr. Laura Bungener, verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Een mijlpaal, vertelt prof.dr. Irma Joosten, hoogleraar medische immunologie en opleider in het UMC St Radboud.

Een lesje in nederigheid

Immunologie voor beginners: Chronische darmontsteking (IBD) Hoe zit dat?

De mens is op de maan geweest. Maar de werking van onze eigen darmen? die beginnen we nog maar net te ontdekken. We doorgronden de basis nog niet - maar de kennisontwikkeling gaat wel snel.

Gerd Bouma

Thema IBD - “Tweerichtingsverkeer tussen lab en kliniek belangrijk”

Dr. Gerd Bouma, Maag-darm-leverarts VU Medisch Centrum, Amsterdam

Maag-darm-leverarts dr. Gerd Bouma van het VUmc maakt zich sterk voor tweerichtingsverkeer tussen lab en kliniek: “De vertaling van klinische kennis naar fundamentele biologische processen en van daaruit weer terug naar klinische toepassingen is belangrijk.”

UMC Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis

“Zo min mogelijk variabelen zoveel mogelijk meten en controleren”

Prof.dr. Edward Nieuwenhuis, kinderarts, moleculair immunoloog en medisch manager Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht

“We beginnen IBD een beetje te begrijpen. Daardoor weten we nu wat een mirakel het is dat niet iedereen IBD heeft”, zegt kinderarts, moleculair immunoloog en medisch manager prof. dr. Edward Nieuwenhuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. “Er zijn zoveel variabelen in het spel. Welke veroorzaakt op welk moment welke vorm en fase van de ziekte? We weten het niet, de huidige geneesmiddelen zijn het resultaat van trial & error.”

Erasmus MC Rotterdam

'Vangen' hoe tolerantie in het darmstelsel werkt

Dr. Janneke Samsom, hoofd onderzoeksgroep IBD, Erasmus MC Rotterdam

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft de grootste populatie kinderen die aan IBD lijden van Nederland. Aan het hoofd van de onderzoeksgroep staat Janneke Samsom. Zij werkt nauw samen met Hankje Escher, hoofd van het IBD-expertisecentrum in het Sophia Kinderziekenhuis. “We zijn hier in de bijzondere omstandigheid dat de kliniek en het lab één groep vormen”, vertelt Samsom. “Alle kinderen die de kliniek diagnosticeert kennen we en kunnen we onderzoeken. Onze belangrijkste onderzoekslijn is mucosale immuunregulatie.”

Ben Zegers

Goed kijken naar wat je ziet - en níet ziet

Emeritus prof.dr. Ben Zegers, pediatrische immunoloog

Emeritus prof.dr. Ben Zegers (1940) heeft zijn sporen verdiend in de pediatrische immunologie. “Een fascinerend vakgebied, waarin in korte tijd enorm veel doorbraken zijn geboekt”, zegt hij.

Toen Ben Zegers in 1965 zijn studie biochemie afrondde, lagen de banen voor het oprapen. Hij koos voor de piepkleine afdeling immunochemie in het Academisch Ziekenhuis van Utrecht. “We werkten aan het ophelderen van de structuur van antistoffen”, vertelt hij. In 1974 zou hij op dit onderwerp promoveren: 'Studies on Fd-fragments of human immunoglobulins' was de titel van zijn proefschrift. Zegers' hoofdtaak lag inmiddels elders. “Ik ben in 1971 gevraagd om de laboratoriumafdeling immunologie bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis op te zetten”, zegt hij. De pediatrische immunologie, een specialisme dat nog in de kinderschoenen stond, zou hij de rest van zijn loopbaan trouw blijven.

b-bookcover.gif

Je wonderbaarlijke immuunsysteem

In 2005 bracht de Japanse Vereniging voor Immunologie een boekje uit over de wonderbaarlijke werking en het grote belang van ons immuunsysteem. Het boekje, gericht op kinderen rond de twaalf jaar, werd een ‘hit’. Reden voor de EFIS (European Federation of Immunological Societies) om een Engelse vertaling te maken en haar leden op te roepen “The amazing immune system” ook in andere talen uit te brengen.

Joost Lesterhuis

Joost Lesterhuis wint NVVI Proefschriftprijs 2011

Bijzonder verrast was dr. Joost Lesterhuis, toen hij in het Australische Perth, waar hij woont en werkt, werd gebeld door de voorzitter van de NVVI met de mededeling dat hij de Proefschriftprijs 2011 had gewonnen. “Eén van mijn promotors had me buiten mijn medeweten aangemeld. Ik vind het eervol. Het is mooi dat de jury heeft gekozen voor een proefschrift met een zo klinisch-translationele inhoud.”

immunologisch.jpg

Colofon nr. 3

IMMUNOLOGISCH NR. 3, NOVEMBER/DECEMBER 2011
Immunologisch is een publicatie van de NVVI

 

uitschrijven website

tel +31 (0) 88 75 54306

info@immunologisch.nl