Is deze e-mail niet leesbaar? Klik hier voor de webversie.
Immunologisch nr. 1, november 2010

Dit is de eerste nieuwsbrief voor Immunologisch!

Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Immunologie

Immunologie: op uw gezondheid!

René van Lier, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Immunologie

Zonder goed functionerend immuunsysteem kun je niet gezond leven. Gelukkig geldt voor de meeste mensen dat het immuunsysteem zich naar behoren gedraagt: het lichaam reageert adequaat op virussen, bacteriën of parasieten. Helaas gaat het ook nog vaak mis. De gevolgen zijn ingrijpend; mensen worden ernstig ziek. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld reuma, diabetes, allergieën of kanker.

"Het immuunsysteem vormt een logische manier om kanker te benaderen"

"We moeten het immuunsysteem gaan sturen"

Dr A.H. Heineken Prize for Medicine 2010: Ralph Steinman

In de afgelopen veertig jaar is het inzicht in de werking van het immuunsysteem spectaculair toegenomen, weet de winnaar van de Dr A.H. Heineken Prize for Medicine 2010, professor Ralph Steinman. “We kunnen daardoor steeds meer overgaan op het aansturen van het immuunsysteem, bijvoorbeeld via een vaccin tegen kanker. Dat dit wetenschappelijk complex is, is niet het grootste obstakel. De onderzoekswereld denkt gewoon nog niet vanuit een ‘vaccin-perspectief ’.”

Erasmus MC Rotterdam
fotograaf Piet Smaal

Inzicht in antistof-tekorten

Winnaar Heineken Young Scientists Award 2010: Menno van Zelm

Antistoffen zijn belangrijk voor het herkennen en bestrijden van ziekteverwekkers. Ze worden aangemaakt door B-lymfocyten, een type witte bloedcellen.

Jacques van Dongen
Erasmus MC, Rotterdam

Fundamenteel onderzoek voor een gezonder leven

Prof.dr. Jacques J.M. van Dongen - Van Loghem Laureaat 2010

“Ons onderzoek moet zo direct mogelijk bijdragen aan de patiëntenzorg”, zegt Van Loghem-laureaat prof. dr. Jacques J.M. Van Dongen (1955). Het is een opmerkelijke uitspraak, aangezien zijn onderzoeksgroep ook veel fundamenteel onderzoek uitvoert.

Genmab

Monoklonale antilichamen in de aanval tegen kanker

GENMAB - Prof.dr. Jan van de Winkel, CEO

Kanker is geen immunologische ziekte. Toch draagt immunologische kennis bij aan de strijd tegen kanker. Dat bewijst het biotechnologie bedrijf Genmab in Utrecht, ontwikkelaar van één van de 28 door de Amerikaanse autoriteiten als medicijn geregistreerde antistoffen. Volgens CEO prof.dr. Jan van de Winkel zijn de resultaten van Genmab's Arzerra tegen chronische lymfatische leukemie indrukwekkend.

Allergische reactie

Immunologie voor beginners: Hoe werkt een allergische reactie?

Wat hebben koemelk, pinda's en graspollen met elkaar gemeen? Ze kunnen ons immuunsysteem in de war brengen. Als dat gebeurt, geeft ons lichaam een ontspoorde afweerreactie tegen deze onschuldige stoffen. Dat is een allergie. Maar hoe werkt dat precies?

Prof.dr. Carla Bruijnzeel & dr. Edward Knol

Immunologie in de kliniek: Betere diagnostiek en beloften voor behandeling

Prof.dr. Carla Bruijnzeel & Dr. Edward Knol

Dankzij de immunologie is de diagnostiek van allergieën sterk verbeterd. Dit zeggen prof.dr. Carla Bruijnzeel en dr. Edward Knol van de Afdeling Dermatologie/Allergologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Wat een patiënt precies heeft en in welke mate, kan tegenwoordig veel nauwkeuriger worden vastgesteld dan vijftien jaar geleden. Deze kennis verhoogt de kwaliteit van leven en bespaart kosten. Voor de toekomst heeft de immunologie nog meer in petto.

Gezonde suikers

Johan Garssen

Hoogleraar immunofarmacologie Johan Garssen is verbonden aan het departement farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt moleculen die invloed hebben op het immuunsysteem. Niet-verteerbare suikers, die van nature in moedermelk zitten, kunnen het afweersysteem beïnvloeden. Recente publicaties geven aan dat zuigelingen die dergelijke suikers binnenkrijgen, een kleinere kans hebben op allergieën.

Immunologie voor beginners: Immunologie is...

Immunologie is de leer van het afweersysteem.

Prof.dr. D.W. van Bekkum

De jacht op de stamcel

Prof.dr. D.W. van Bekkum

“De immunologie is niet meer weg te denken uit de geneeskunde, het belang ervan is immens”, vertelt prof. dr. D.W. van Bekkum. Van Bekkum (1925) kan het weten: al sinds de jaren '50 heeft hij als medicus-radiobioloog te maken met het afweersysteem.

Kandidaat voor Candida-bestrijding

Dr. Mihai Netea, internist Radboud Ziekenhuis Nijmegen

Candida is normaal gesproken een ongevaarlijke schimmel. Maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan hij een systemische infectie veroorzaken met fatale gevolgen. Internist Mihai Netea van het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis bracht eerst de immuunrespons tegen Candida infectie in kaart van mensen met een gezond immuunsysteem. Op basis daarvan ontwikkelt hij een effectievere behandeling van de infectie bij risicogroepen.

immunologisch.jpg

Colofon nr. 1

IMMUNOLOGISCH NR. 1, NOVEMBER 2010
Immunologisch is een publicatie van de NVVI

uitschrijven website

tel +31 (0) 88 75 54306

info@immunologisch.nl