Is deze e-mail niet leesbaar? Klik hier voor de webversie.
Immuun 2015-01
img_7173_hiddeploegh.jpg

Passie voor vernieuwing

Hidde Ploegh

Passie voor vernieuwing
“Het allerbelangrijkste is passie”, zegt immunoloog Hidde Ploegh. Passie voor onderzoek bracht hem naar de andere kant van de Atlantische oceaan, waar hij leiding geeft aan het Ploegh Lab bij het Whitehead Institute for Biomedical Research. Hij bestudeert de taktieken waarmee virussen een immuunrespons weten te omzeilen en de manier waarop het immuunsysteem vriend en vijand uit elkaar houdt. Zijn focus ligt op fundamenteel onderzoek. Dat hij in het Whitehead voornamelijk niet-immunologen om zich heen heeft, bevalt hem uitstekend: “Voor vernieuwing moet je op het kruispunt van disciplines zijn.”

Kees Melief en Ferry Ossendorp (re)

Cancer Vaccine Tracking

Het CTMM-project Cancer Vaccine Tracking brengt chemische, beeldvormende, farmacologische en immunologische expertise samen om een therapeutisch vaccin tegen baarmoederhals- en schaamlipkanker naar de markt te brengen. De ontwikkelde beeldvormende mogelijkheden verschaffen inzicht dat in het vaccin-onderzoek de stap van trial en error naar meer gerichte en geplande ontwikkeling mogelijk maakt. “Het project is een belangrijk voorbeeld van hoe je van 'molecuul' naar 'mens' gaat en wetenschappelijke kennis in de kliniek brengt”, concluderen prof. dr. Ferry Ossendorp, LUMC en prof. dr. Kees Melief, CSO van ISA Pharmaceuticals in
Leiden.

img_7356_tonschumacher.jpg

Immunotherapie tegen kanker: Het perspectief is snel verbeterd

In 2011 was immunotherapie tegen kanker nog grotendeels theorie en belofte.
Professor Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek: “Inmiddels weten we dat immunotherapie een waardevolle behandelingsoptie is bij verschillende soorten kanker. Ook het inzicht in de dynamiek van kanker in relatie tot het immuunsysteem is enorm gegroeid.”

immuunnr12015vries_hoogerbrugge.jpg

Eerste preventieve vaccinatie tegen erfelijke kanker

Het Radboudumc heeft twintig vrijwilligers met Lynch syndroom, dat een kans van 70% op het ontwikkelen van erfelijke darmkanker geeft, gevaccineerd om kanker te voorkomen. Het afweersysteem is niet altijd krachtig genoeg om kankercellen, ontspoorde cellen, helemaal op te ruimen. Bij mensen met het Lynch syndroom, die drager zijn van een erfelijke fout in één van de DNAreparatiegenen, ontstaan vaker “foute” cellen. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke Kanker in het Radboudumc: “Voor het Lynch syndroom bestaat nog geen therapie. Mensen met dit syndroom screenen we vanaf vijfentwintigjarige leeftijd regelmatig op adenomen, het voorstadium van darmkanker. Door adenomen te verwijderen proberen we het ontstaan van darmkanker vroegtijdig te voorkomen.”

uitschrijven website

tel +31 (0) 88 75 54306

info@immunologisch.nl
 
MojoMailLog