Artikelen overzicht

   65  4  3  2  1    

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

Janneke Samsom

'Vangen' hoe tolerantie in het darmstelsel werkt

Dr. Janneke Samsom, hoofd onderzoeksgroep IBD, Erasmus MC Rotterdam

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft de grootste populatie kinderen die aan IBD lijden van Nederland. Aan het hoofd van de onderzoeksgroep staat Janneke Samsom. Zij werkt nauw samen met Hankje Escher, hoofd van het IBD-expertisecentrum in het Sophia Kinderziekenhuis. “We zijn hier in de bijzondere omstandigheid dat de kliniek en het lab één groep vormen”, vertelt Samsom. “Alle kinderen die de kliniek diagnosticeert kennen we en kunnen we onderzoeken. Onze belangrijkste onderzoekslijn is mucosale immuunregulatie.”

Georg Kraal

“Geheimen immunologische tolerantie ontrafelen”

Prof.dr. Georg Kraal - Van Loghem Laureaat 2011

Prof.dr. Georg Kraal van het VU medisch centrum in Amsterdam is de Van Loghem Laureaat 2011. Hij onderzoekt het immuunsysteem in het darmslijmvlies. “Het zou geweldig zijn als ons onderzoek kon bijdragen aan de genezing van bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.”

b-bookcover.gif

Je wonderbaarlijke immuunsysteem

In 2005 bracht de Japanse Vereniging voor Immunologie een boekje uit over de wonderbaarlijke werking en het grote belang van ons immuunsysteem. Het boekje, gericht op kinderen rond de twaalf jaar, werd een ‘hit’. Reden voor de EFIS (European Federation of Immunological Societies) om een Engelse vertaling te maken en haar leden op te roepen “The amazing immune system” ook in andere talen uit te brengen.

Ben Zegers

Goed kijken naar wat je ziet - en níet ziet

Emeritus prof.dr. Ben Zegers, pediatrische immunoloog

Emeritus prof.dr. Ben Zegers (1940) heeft zijn sporen verdiend in de pediatrische immunologie. “Een fascinerend vakgebied, waarin in korte tijd enorm veel doorbraken zijn geboekt”, zegt hij.
Toen Ben Zegers in 1965 zijn studie biochemie afrondde, lagen de banen voor het oprapen. Hij koos voor de piepkleine afdeling immunochemie in het Academisch Ziekenhuis van Utrecht. “We werkten aan het ophelderen van de structuur van antistoffen”, vertelt hij. In 1974 zou hij op dit onderwerp promoveren: 'Studies on Fd-fragments of human immunoglobulins' was de titel van zijn proefschrift. Zegers' hoofdtaak lag inmiddels elders. “Ik ben in 1971 gevraagd om de laboratoriumafdeling immunologie bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis op te zetten”, zegt hij. De pediatrische immunologie, een specialisme dat nog in de kinderschoenen stond, zou hij de rest van zijn loopbaan trouw blijven.

Edward Nieuwenhuis

“Zo min mogelijk variabelen zoveel mogelijk meten en controleren”

Prof.dr. Edward Nieuwenhuis, kinderarts, moleculair immunoloog en medisch manager Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht

“We beginnen IBD een beetje te begrijpen. Daardoor weten we nu wat een mirakel het is dat niet iedereen IBD heeft”, zegt kinderarts, moleculair immunoloog en medisch manager prof. dr. Edward Nieuwenhuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. “Er zijn zoveel variabelen in het spel. Welke veroorzaakt op welk moment welke vorm en fase van de ziekte? We weten het niet, de huidige geneesmiddelen zijn het resultaat van trial & error.”

nvvidarmdef.jpg

Immunologie voor beginners: Chronische darmontsteking (IBD) Hoe zit dat?

De mens is op de maan geweest. Maar de werking van onze eigen darmen? die beginnen we nog maar net te ontdekken. We doorgronden de basis nog niet - maar de kennisontwikkeling gaat wel snel.

Kees Melief

“De strijd tegen kanker is een gezamenlijke strijd” (wel gekoppeld aan nieuwsbrief)

Prof.dr. Kees Melief

nummer 2, april 2012,
29-04-2011, categorie: Kankeronderzoek

Prof. dr. Kees Melief ontving eind 2010 één van de drie KWOprijzen
van KWF Kankerbestrijding. De hoogleraar en stafl id van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie van het Leids Universitair  Medisch Centrum besteedt de prijs, ter waarde van twee miljoen euro, aan onderzoek naar het immuunsysteem als wapen in de strijd tegen kanker. Net als medeprijswinnaar Carl Figdor focust hij op dendritische cellen.

Rogier Hintzen

“Oorzaak MS ligt niet alleen in het immuunsysteem”

Prof.dr. Rogier Hintzen

nummer 2, april 2012,
11-04-2011, categorieën: Neuro-immunologie, MS

Medio 2009 werd dr. Rogier Hintzen, neuroloog, immunoloog en hoofd van het MS-centrum ErasMS, benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Erasmus MC in Rotterdam. Zijnleeropdracht: MS en neuro-immunologie van het centrale zenuwstelsel.“Neurologie en immunologie vormen een sterke poot binnen het Erasmus MC”, vertelt hij. “Samen doen we hier onderzoek naar MS, bijvoorbeeld naar MS bij kinderen, erfelijkheid, de invloed van omgevingsfactoren (zoals vitamineD en virussen) op de ontwikkeling van de ziekte en de verschillende vormen van MS.”

immunologisch.jpg

Colofon nr. 2

nummer 2, april 2012,
31-03-2011

IMMUNOLOGISCH NR. 2, MAART/APRIL 2011
Immunologisch is een publicatie van de NVVI

“Vaccin kan patiënt leven terug geven”

in de kliniek

Welk effect heeft het HPV16-vaccin op patiënten meteen voorstadium van vulva-kanker (VIN 3)? Dat wordt onderzocht in het LUMC. Research verpleegkundigen Dorien Berends en Margriet Löwik: “VIN 3 is een ernstige, pijnlijke aandoening van de schaamstreek met enorme impact ophet dagelijks leven: fietsen is pijnlijk en seks is moeilijk. Eenaandoening aan de schaamlippen is amper bespreekbaar, waardoor patiënten zich eenzaam voelen. Relaties zijningewikkeld. De enige behandeling is operatief (snijden of laseren), maar daarmee verdwijnt het virus niet: patiënten blijven onder controle en leven in permanente angst dat VIN3 zich ontwikkelt tot kanker.”

   65  4  3  2  1    
Webdesign © 2012 Strik Design