Artikelen overzicht

   65  4  3  2  1  

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

onsafweersysteem.jpg

Ons Afweersysteem


04-09-2018

De immunologie bestudeert alle cellulaire en moleculaire processen met betrekking tot het afweersysteem, en de ziekten die kunnen voortvloeien uit eenverstoring van deze processen. Het werkterrein beslaat een heel breed vlak, van afweerstoornis tot auto-immuunziekten, van allergie of juist anergie tot kanker, zoals te lezen is in dit cahier.

jonvanrood.jpg

In Memoriam Jon van Rood


28-08-2017

Met groot verdriet hoorden we dat Jon van Rood (1926), één van de oprichters van de Nederlandse Vereniging voor Immunologie, is overleden op 21 juli 2017. De invloed die Jon van Rood heeft gehad op de transplantatie immunologie is boven ons begrip. Zijn pionierswerk op HLA (Humaan leukocytenantigeen) is leidend geweest voor het gebied van de transplantatie immunologie.

Prof.dr. D.W. van Bekkum

In Memoriam Prof.dr. Dirk Willem van Bekkum


20-07-2015

Afgelopen vrijdag 17 juli 2015 is Dirk van Bekkum (1925), één van de oprichters van de Nederlandse Vereniging van Immunologie, overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

tak_img_7551.jpg

Op naar een affectievere farmaceutische pijplijn. Paul-Peter Tak wil de kloof overbruggen

Paul Peter Tak


20-07-2015

Het effect van anti-TNF behandeling zette prof. dr. Paul-Peter Tak op het spoor van de immunologie. “Het effect was zo sterk, dat dubbel blinde trials in de praktijk nauwelijks dubbel blind konden blijven.” Het AMC gaf hem de gelegenheid om vanuit het niets een afdeling Klinische  Immunologie & Reumatologie op te zetten.

immuun215meyaardfoto1.jpg

De aan- en uitknoppen van het immuunsysteem

Linde Meyaard


17-07-2015

Twintig jaar geleden richtte prof. dr. Linde Meyaard van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht zich met haar basale onderzoek op de vraag: ‘Hoe schakelt het immuunsysteem eigenlijk uit als actie niet meer nodig is?’

img_7356_tonschumacher.jpg

Immunotherapie tegen kanker: Het perspectief is snel verbeterd

Immuun 2015-01,
11-06-2015

In 2011 was immunotherapie tegen kanker nog grotendeels theorie en belofte.
Professor Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoek: “Inmiddels weten we dat immunotherapie een waardevolle behandelingsoptie is bij verschillende soorten kanker. Ook het inzicht in de dynamiek van kanker in relatie tot het immuunsysteem is enorm gegroeid.”

2015-01_ctmm.jpg

Cancer Vaccine Tracking

Immuun 2015-01,
11-06-2015

Het CTMM-project Cancer Vaccine Tracking brengt chemische, beeldvormende, farmacologische en immunologische expertise samen om een therapeutisch vaccin tegen baarmoederhals- en schaamlipkanker naar de markt te brengen. De ontwikkelde beeldvormende mogelijkheden verschaffen inzicht dat in het vaccin-onderzoek de stap van trial en error naar meer gerichte en geplande ontwikkeling mogelijk maakt. “Het project is een belangrijk voorbeeld van hoe je van 'molecuul' naar 'mens' gaat en wetenschappelijke kennis in de kliniek brengt”, concluderen prof. dr. Ferry Ossendorp, LUMC en prof. dr. Kees Melief, CSO van ISA Pharmaceuticals in
Leiden.

img_7173_hiddeploegh.jpg

Passie voor vernieuwing

Hidde Ploegh

Immuun 2015-01,
11-06-2015

Passie voor vernieuwing
“Het allerbelangrijkste is passie”, zegt immunoloog Hidde Ploegh. Passie voor onderzoek bracht hem naar de andere kant van de Atlantische oceaan, waar hij leiding geeft aan het Ploegh Lab bij het Whitehead Institute for Biomedical Research. Hij bestudeert de taktieken waarmee virussen een immuunrespons weten te omzeilen en de manier waarop het immuunsysteem vriend en vijand uit elkaar houdt. Zijn focus ligt op fundamenteel onderzoek. Dat hij in het Whitehead voornamelijk niet-immunologen om zich heen heeft, bevalt hem uitstekend: “Voor vernieuwing moet je op het kruispunt van disciplines zijn.”

immuunnr12015vries_hoogerbrugge.jpg

Eerste preventieve vaccinatie tegen erfelijke kanker

Immuun 2015-01,
11-06-2015

Het Radboudumc heeft twintig vrijwilligers met Lynch syndroom, dat een kans van 70% op het ontwikkelen van erfelijke darmkanker geeft, gevaccineerd om kanker te voorkomen. Het afweersysteem is niet altijd krachtig genoeg om kankercellen, ontspoorde cellen, helemaal op te ruimen. Bij mensen met het Lynch syndroom, die drager zijn van een erfelijke fout in één van de DNAreparatiegenen, ontstaan vaker “foute” cellen. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke Kanker in het Radboudumc: “Voor het Lynch syndroom bestaat nog geen therapie. Mensen met dit syndroom screenen we vanaf vijfentwintigjarige leeftijd regelmatig op adenomen, het voorstadium van darmkanker. Door adenomen te verwijderen proberen we het ontstaan van darmkanker vroegtijdig te voorkomen.”

Frans Claas, Eurotransplant Reference Laboratory, LUMC

“Nieuwe basis voor donor-matching niertransplantatie op stapel”

Frans Claas


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Sinds de ontdekking van witte bloedgroepen door Jon van Rood in 1967 zijn er steeds nieuwe dimensies in de HLA-typering gevonden. Volgens de meest recente inzichten ontwikkelt Eurotransplant nieuwe criteria voor het matchen van donoren met patiënten.“Voorkomen van  antistof-vorming wordt het leidende principe. Daarmee hopen we ook chronische afstoting te voorkomen”, aldus prof.dr. Frans Claas van het Eurotransplant Reference Laboratory in het Leidse LUMC.

   65  4  3  2  1  
Webdesign © 2012 Strik Design