Artikelen overzicht

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

Elga de Vries

Zenuwcellen belangrijke sleutel

Dr. Elga de Vries

nummer 2, april 2012,
02-12-2011, categorieën: Neuro-immunologie, MS

Wat gebeurt er met de bloed-hersenbarrière van mensen met multiple sclerose (MS)? Om die vraag draait het werk van dr. Elga de Vries van het MS Center Amsterdam. “Onze hersenen zijn uiterst kwetsbaar. Zo bevatten ze maar een minimum aan immuuncellen voor basale bescherming. Een teveel keert zich tegen de hersenen.” Endotheelcellen waken daarvoor. Ze bekleden de wanden van de bloedvaten in de hersenen. De platte cellen zitten zó dicht tegen elkaar aan, dat ze niets ongeoorloofds doorlaten. Ze geven alleen stoffen door die de hersenen hard nodig hebben: bepaalde aminozuren, vetten en ijzer bijvoorbeeld. Bovendien reageren ze op signalen van zenuwcellen die om suikers vragen.

Rogier Hintzen

“Oorzaak MS ligt niet alleen in het immuunsysteem”

Prof.dr. Rogier Hintzen

nummer 2, april 2012,
11-04-2011, categorieën: Neuro-immunologie, MS

Medio 2009 werd dr. Rogier Hintzen, neuroloog, immunoloog en hoofd van het MS-centrum ErasMS, benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Erasmus MC in Rotterdam. Zijnleeropdracht: MS en neuro-immunologie van het centrale zenuwstelsel.“Neurologie en immunologie vormen een sterke poot binnen het Erasmus MC”, vertelt hij. “Samen doen we hier onderzoek naar MS, bijvoorbeeld naar MS bij kinderen, erfelijkheid, de invloed van omgevingsfactoren (zoals vitamineD en virussen) op de ontwikkeling van de ziekte en de verschillende vormen van MS.”

Webdesign © 2012 Strik Design