Artikelen overzicht

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

bontrop_img_1011_kl.jpg

Transplantatie en de herkenning van 'zelf' en 'niet-zelf'

Ronald Bontrop, BPRC


30-03-2012, categorieën: Immunologie voor beginners, Transplantatie

De herkenning van 'lichaamseigen' en 'niet-lichaamseigen' moleculen is erg belangrijk voor de bescherming tegen ziekten. Normaal gesproken is het goed dat het immuunsysteem niet- lichaamseigen structuren herkent en opruimt. Denk bijvoorbeeld aan structuren die aanwezig zijn aan de buitenkant van virussen en bacteriën.

b-bookcover.gif

Je wonderbaarlijke immuunsysteem

In 2005 bracht de Japanse Vereniging voor Immunologie een boekje uit over de wonderbaarlijke werking en het grote belang van ons immuunsysteem. Het boekje, gericht op kinderen rond de twaalf jaar, werd een ‘hit’. Reden voor de EFIS (European Federation of Immunological Societies) om een Engelse vertaling te maken en haar leden op te roepen “The amazing immune system” ook in andere talen uit te brengen.

nvvidarmdef.jpg

Immunologie voor beginners: Chronische darmontsteking (IBD) Hoe zit dat?

De mens is op de maan geweest. Maar de werking van onze eigen darmen? die beginnen we nog maar net te ontdekken. We doorgronden de basis nog niet - maar de kennisontwikkeling gaat wel snel.

Allergie

Immunologie voor beginners: Hoe werkt een allergische reactie?

Wat hebben koemelk, pinda's en graspollen met elkaar gemeen? Ze kunnen ons immuunsysteem in de war brengen. Als dat gebeurt, geeft ons lichaam een ontspoorde afweerreactie tegen deze onschuldige stoffen. Dat is een allergie. Maar hoe werkt dat precies?

Immunologie voor beginners: Immunologie is...

Immunologie is de leer van het afweersysteem.

Webdesign © 2012 Strik Design