Artikelen overzicht

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

“Vaccin kan patiënt leven terug geven”

in de kliniek

Welk effect heeft het HPV16-vaccin op patiënten meteen voorstadium van vulva-kanker (VIN 3)? Dat wordt onderzocht in het LUMC. Research verpleegkundigen Dorien Berends en Margriet Löwik: “VIN 3 is een ernstige, pijnlijke aandoening van de schaamstreek met enorme impact ophet dagelijks leven: fietsen is pijnlijk en seks is moeilijk. Eenaandoening aan de schaamlippen is amper bespreekbaar, waardoor patiënten zich eenzaam voelen. Relaties zijningewikkeld. De enige behandeling is operatief (snijden of laseren), maar daarmee verdwijnt het virus niet: patiënten blijven onder controle en leven in permanente angst dat VIN3 zich ontwikkelt tot kanker.”

nvviokt10bruijnzeelknolkleiner.jpg

Immunologie in de kliniek: Betere diagnostiek en beloften voor behandeling

Prof.dr. Carla Bruijnzeel & Dr. Edward Knol

Dankzij de immunologie is de diagnostiek van allergieën sterk verbeterd. Dit zeggen prof.dr. Carla Bruijnzeel en dr. Edward Knol van de Afdeling Dermatologie/Allergologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Wat een patiënt precies heeft en in welke mate, kan tegenwoordig veel nauwkeuriger worden vastgesteld dan vijftien jaar geleden. Deze kennis verhoogt de kwaliteit van leven en bespaart kosten. Voor de toekomst heeft de immunologie nog meer in petto.

Gezonde suikers

Johan Garssen

Hoogleraar immunofarmacologie Johan Garssen is verbonden aan het departement farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt moleculen die invloed hebben op het immuunsysteem. Niet-verteerbare suikers, die van nature in moedermelk zitten, kunnen het afweersysteem beïnvloeden. Recente publicaties geven aan dat zuigelingen die dergelijke suikers binnenkrijgen, een kleinere kans hebben op allergieën.

Webdesign © 2012 Strik Design