Artikelen overzicht

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

Gerd Bouma

Thema IBD - “Tweerichtingsverkeer tussen lab en kliniek belangrijk”

Dr. Gerd Bouma, Maag-darm-leverarts VU Medisch Centrum, Amsterdam

Maag-darm-leverarts dr. Gerd Bouma van het VUmc maakt zich sterk voor tweerichtingsverkeer tussen lab en kliniek: “De vertaling van klinische kennis naar fundamentele biologische processen en van daaruit weer terug naar klinische toepassingen is belangrijk.”

Janneke Samsom

'Vangen' hoe tolerantie in het darmstelsel werkt

Dr. Janneke Samsom, hoofd onderzoeksgroep IBD, Erasmus MC Rotterdam

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft de grootste populatie kinderen die aan IBD lijden van Nederland. Aan het hoofd van de onderzoeksgroep staat Janneke Samsom. Zij werkt nauw samen met Hankje Escher, hoofd van het IBD-expertisecentrum in het Sophia Kinderziekenhuis. “We zijn hier in de bijzondere omstandigheid dat de kliniek en het lab één groep vormen”, vertelt Samsom. “Alle kinderen die de kliniek diagnosticeert kennen we en kunnen we onderzoeken. Onze belangrijkste onderzoekslijn is mucosale immuunregulatie.”

Edward Nieuwenhuis

“Zo min mogelijk variabelen zoveel mogelijk meten en controleren”

Prof.dr. Edward Nieuwenhuis, kinderarts, moleculair immunoloog en medisch manager Wilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht

“We beginnen IBD een beetje te begrijpen. Daardoor weten we nu wat een mirakel het is dat niet iedereen IBD heeft”, zegt kinderarts, moleculair immunoloog en medisch manager prof. dr. Edward Nieuwenhuis van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. “Er zijn zoveel variabelen in het spel. Welke veroorzaakt op welk moment welke vorm en fase van de ziekte? We weten het niet, de huidige geneesmiddelen zijn het resultaat van trial & error.”

Webdesign © 2012 Strik Design