Artikelen overzicht

65  4  3  2    

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

Immunologie voor beginners: Immunologie is...

Immunologie is de leer van het afweersysteem.

nvviokt10bruijnzeelknolkleiner.jpg

Immunologie in de kliniek: Betere diagnostiek en beloften voor behandeling

Prof.dr. Carla Bruijnzeel & Dr. Edward Knol

Dankzij de immunologie is de diagnostiek van allergieën sterk verbeterd. Dit zeggen prof.dr. Carla Bruijnzeel en dr. Edward Knol van de Afdeling Dermatologie/Allergologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Wat een patiënt precies heeft en in welke mate, kan tegenwoordig veel nauwkeuriger worden vastgesteld dan vijftien jaar geleden. Deze kennis verhoogt de kwaliteit van leven en bespaart kosten. Voor de toekomst heeft de immunologie nog meer in petto.

Gezonde suikers

Johan Garssen

Hoogleraar immunofarmacologie Johan Garssen is verbonden aan het departement farmaceutische wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt moleculen die invloed hebben op het immuunsysteem. Niet-verteerbare suikers, die van nature in moedermelk zitten, kunnen het afweersysteem beïnvloeden. Recente publicaties geven aan dat zuigelingen die dergelijke suikers binnenkrijgen, een kleinere kans hebben op allergieën.

Jacques van Dongen

Fundamenteel onderzoek voor een gezonder leven

Prof.dr. Jacques J.M. van Dongen - Van Loghem Laureaat 2010

“Ons onderzoek moet zo direct mogelijk bijdragen aan de patiëntenzorg”, zegt Van Loghem-laureaat prof. dr. Jacques J.M. Van Dongen (1955). Het is een opmerkelijke uitspraak, aangezien zijn onderzoeksgroep ook veel fundamenteel onderzoek uitvoert.

René van Lier

Immunologie: op uw gezondheid!

René van Lier, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Immunologie

nummer 1, november 2010,
01-10-2010, categorie: Columns

Zonder goed functionerend immuunsysteem kun je niet gezond leven. Gelukkig geldt voor de meeste mensen dat het immuunsysteem zich naar behoren gedraagt: het lichaam reageert adequaat op virussen, bacteriën of parasieten. Helaas gaat het ook nog vaak mis. De gevolgen zijn ingrijpend; mensen worden ernstig ziek. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld reuma, diabetes, allergieën of kanker.

Johannes van Rood (1926)

Speuren naar mogelijkheden om patiënten te helpen

Prof.dr. Jon van Rood

nummer 2, april 2012,
14-04-2010, categorie: Kankeronderzoek

Waarom en hoe gaan dingen fout? Pas als we dat begrijpenkunnen we gericht ingrijpen. Dat geldt ook voor de menselijkegezondheid. De immunologie is van enorme waarde bijhet doorgronden van mechanismen die ten grondslag liggenaan het ontstaan en beheersen van ziekten. Immunohematoloogprof. dr. Johannes van Rood (1926) weet dat alsgeen ander. Op zijn palmarès staan, naast onder andere deoprichting van Eurotransplant, verschillende wetenschappelijkedoorbraken. Dit voorjaar komt daar één bij.

65  4  3  2    
Webdesign © 2012 Strik Design