Artikelen overzicht

   65  4  3  2  1    

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

img_7173_hiddeploegh.jpg

Passie voor vernieuwing

Hidde Ploegh

Immuun 2015-01,
11-06-2015

Passie voor vernieuwing
“Het allerbelangrijkste is passie”, zegt immunoloog Hidde Ploegh. Passie voor onderzoek bracht hem naar de andere kant van de Atlantische oceaan, waar hij leiding geeft aan het Ploegh Lab bij het Whitehead Institute for Biomedical Research. Hij bestudeert de taktieken waarmee virussen een immuunrespons weten te omzeilen en de manier waarop het immuunsysteem vriend en vijand uit elkaar houdt. Zijn focus ligt op fundamenteel onderzoek. Dat hij in het Whitehead voornamelijk niet-immunologen om zich heen heeft, bevalt hem uitstekend: “Voor vernieuwing moet je op het kruispunt van disciplines zijn.”

immuunnr12015vries_hoogerbrugge.jpg

Eerste preventieve vaccinatie tegen erfelijke kanker

Immuun 2015-01,
11-06-2015

Het Radboudumc heeft twintig vrijwilligers met Lynch syndroom, dat een kans van 70% op het ontwikkelen van erfelijke darmkanker geeft, gevaccineerd om kanker te voorkomen. Het afweersysteem is niet altijd krachtig genoeg om kankercellen, ontspoorde cellen, helemaal op te ruimen. Bij mensen met het Lynch syndroom, die drager zijn van een erfelijke fout in één van de DNAreparatiegenen, ontstaan vaker “foute” cellen. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke Kanker in het Radboudumc: “Voor het Lynch syndroom bestaat nog geen therapie. Mensen met dit syndroom screenen we vanaf vijfentwintigjarige leeftijd regelmatig op adenomen, het voorstadium van darmkanker. Door adenomen te verwijderen proberen we het ontstaan van darmkanker vroegtijdig te voorkomen.”

Frans Claas, Eurotransplant Reference Laboratory, LUMC

“Nieuwe basis voor donor-matching niertransplantatie op stapel”

Frans Claas


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Sinds de ontdekking van witte bloedgroepen door Jon van Rood in 1967 zijn er steeds nieuwe dimensies in de HLA-typering gevonden. Volgens de meest recente inzichten ontwikkelt Eurotransplant nieuwe criteria voor het matchen van donoren met patiënten.“Voorkomen van  antistof-vorming wordt het leidende principe. Daarmee hopen we ook chronische afstoting te voorkomen”, aldus prof.dr. Frans Claas van het Eurotransplant Reference Laboratory in het Leidse LUMC.

bontrop_img_1011_kl.jpg

Transplantatie en de herkenning van 'zelf' en 'niet-zelf'

Ronald Bontrop, BPRC


30-03-2012, categorieën: Immunologie voor beginners, Transplantatie

De herkenning van 'lichaamseigen' en 'niet-lichaamseigen' moleculen is erg belangrijk voor de bescherming tegen ziekten. Normaal gesproken is het goed dat het immuunsysteem niet- lichaamseigen structuren herkent en opruimt. Denk bijvoorbeeld aan structuren die aanwezig zijn aan de buitenkant van virussen en bacteriën.

Stamceltransplantatie: twee kanten van de medaille

Bob Löwenberg

nummer 4, maart 2012,
30-03-2012, categorie: Transplantatie

Het beenmerg is de broedplaats van bloedcellen in ons lichaam. De 'moedercellen' in ons beenmerg produceren alle cellen die we nodig hebben om te leven, zoals de lymfocyten die de basis vormen van ons immuunsysteem. “Als het beenmerg niet goed functioneert, staat ons leven op het spel”, stelt prof. dr. Bob Löwenberg van ErasmusMC. “Stamceltransplantatie kan dan effectief zijn, maar ook risicovol. Er vindt veel onderzoek plaats om die risico's te beperken.”

Ineke den Berge, afdeling Inwendige Geneeskunde AMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting.

Na niertransplantatie: Hoe gaan we CMV te lijf?

Ineke ten Berge


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Driekwart van de volwassenen heeft ooit een infectie met Cytomegalovirus (CMV) doorgemaakt. Het resterende kwart  heeft bij een niertransplantatie grote kans op een eerste infectie met het virus. En die komt hard aan. “Doordat we bij een transplantatie medicatie geven die het afweersysteem onderdrukt, zijn patiënten gevoelig voor deze infectie”, vertelt prof.dr. Ineke ten Berge van de afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting. “Het virus is zelden dodelijk, maar de ziekteverschijnselen zijn hevig. Dat geldt ook, maar in mindere mate, voor patiënten die een reïnfectie oplopen.”

Ronald Bontrop, directeur BPRC

Immunogenetica bij het BPRC: Resusapen beantwoorden essentiële vragen

Ronald Bontrop, BPRC


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Transplantatie is succesvolle klinische praktijk. De huidige transplantatieprotocollen zijn deels gebaseerd op onderzoek bij het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. De ontrafeling van immunogenetische mechanismen waarin MHC-antigenen een rol spelen, gaat intussen door. “Onze kolonie resusapen kan vragen beantwoorden die van grote betekenis zijn voor de mensheid”, benadrukt prof.dr. Ronald Bontrop, directeur van het BPRC.

Thema Transplantatie

Huidcellen als chemische fabriekjes

Magda Ulrich


30-03-2012, categorie: Transplantatie

De huid is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Zij sluit het lichaam af en vormt de eerste barrière tegen schadelijke stoffen en micro-organismen. Momenteel worden grote wonden standaard behandeld door patiënt-eigen huid te transplanteren, maar de medische wetenschap werkt hard aan alternatieven. “Het gebruik van patiënt-eigen stamcellen biedt de beste perspectieven, maar er is nog veel onderzoek nodig”, aldus dr. Magda Ulrich.

nvvi2012akopie.jpg

40 jaar succesvol NVVI-symposium - Kennis halen in Lunteren

Moh Daha


30-03-2012

Op 29 en 30 maart vindt voor de veertigste keer het jaarlijkse NVVI-symposium in Lunteren plaats. Wat in 1972 begon als een initiatief van de NVVI om de ontwikkeling van immunologie in Nederland te stimuleren, is uitgegroeid tot een internationaal event met vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland. “Dat is de verdienste van de enthousiaste NVVI-commissie die het symposium elk jaar weer tot een groot succes maakt”, meent prof.dr. Moh Daha van Leiden Universitair Medisch Centrum.

Dirk Roos

“De immunologie is volwassen geworden”

Dirk Roos


30-03-2012

“De moderne immunologie heeft er heel lang over gedaan om van belofte tot behandeling te komen”, zegt prof.dr. Dirk Roos. “Maar nu is ze toch echt volwassen geworden.” Immunologisch sprak met Roos over ondergewaardeerde granulocyten en de combinatie van onderzoek en toepassing. “Het is geen l'art pour l'art.”

   65  4  3  2  1    
Webdesign © 2012 Strik Design