Artikelen overzicht

   21  

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

Frans Claas, Eurotransplant Reference Laboratory, LUMC

“Nieuwe basis voor donor-matching niertransplantatie op stapel”

Frans Claas


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Sinds de ontdekking van witte bloedgroepen door Jon van Rood in 1967 zijn er steeds nieuwe dimensies in de HLA-typering gevonden. Volgens de meest recente inzichten ontwikkelt Eurotransplant nieuwe criteria voor het matchen van donoren met patiënten.“Voorkomen van  antistof-vorming wordt het leidende principe. Daarmee hopen we ook chronische afstoting te voorkomen”, aldus prof.dr. Frans Claas van het Eurotransplant Reference Laboratory in het Leidse LUMC.

bontrop_img_1011_kl.jpg

Transplantatie en de herkenning van 'zelf' en 'niet-zelf'

Ronald Bontrop, BPRC


30-03-2012, categorieën: Immunologie voor beginners, Transplantatie

De herkenning van 'lichaamseigen' en 'niet-lichaamseigen' moleculen is erg belangrijk voor de bescherming tegen ziekten. Normaal gesproken is het goed dat het immuunsysteem niet- lichaamseigen structuren herkent en opruimt. Denk bijvoorbeeld aan structuren die aanwezig zijn aan de buitenkant van virussen en bacteriën.

Stamceltransplantatie: twee kanten van de medaille

Bob Löwenberg

nummer 4, maart 2012,
30-03-2012, categorie: Transplantatie

Het beenmerg is de broedplaats van bloedcellen in ons lichaam. De 'moedercellen' in ons beenmerg produceren alle cellen die we nodig hebben om te leven, zoals de lymfocyten die de basis vormen van ons immuunsysteem. “Als het beenmerg niet goed functioneert, staat ons leven op het spel”, stelt prof. dr. Bob Löwenberg van ErasmusMC. “Stamceltransplantatie kan dan effectief zijn, maar ook risicovol. Er vindt veel onderzoek plaats om die risico's te beperken.”

Ineke den Berge, afdeling Inwendige Geneeskunde AMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting.

Na niertransplantatie: Hoe gaan we CMV te lijf?

Ineke ten Berge


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Driekwart van de volwassenen heeft ooit een infectie met Cytomegalovirus (CMV) doorgemaakt. Het resterende kwart  heeft bij een niertransplantatie grote kans op een eerste infectie met het virus. En die komt hard aan. “Doordat we bij een transplantatie medicatie geven die het afweersysteem onderdrukt, zijn patiënten gevoelig voor deze infectie”, vertelt prof.dr. Ineke ten Berge van de afdeling Inwendige Geneeskunde van het AMC en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de Nierstichting. “Het virus is zelden dodelijk, maar de ziekteverschijnselen zijn hevig. Dat geldt ook, maar in mindere mate, voor patiënten die een reïnfectie oplopen.”

Ronald Bontrop, directeur BPRC

Immunogenetica bij het BPRC: Resusapen beantwoorden essentiële vragen

Ronald Bontrop, BPRC


30-03-2012, categorie: Transplantatie

Transplantatie is succesvolle klinische praktijk. De huidige transplantatieprotocollen zijn deels gebaseerd op onderzoek bij het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk. De ontrafeling van immunogenetische mechanismen waarin MHC-antigenen een rol spelen, gaat intussen door. “Onze kolonie resusapen kan vragen beantwoorden die van grote betekenis zijn voor de mensheid”, benadrukt prof.dr. Ronald Bontrop, directeur van het BPRC.

Thema Transplantatie

Huidcellen als chemische fabriekjes

Magda Ulrich


30-03-2012, categorie: Transplantatie

De huid is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem. Zij sluit het lichaam af en vormt de eerste barrière tegen schadelijke stoffen en micro-organismen. Momenteel worden grote wonden standaard behandeld door patiënt-eigen huid te transplanteren, maar de medische wetenschap werkt hard aan alternatieven. “Het gebruik van patiënt-eigen stamcellen biedt de beste perspectieven, maar er is nog veel onderzoek nodig”, aldus dr. Magda Ulrich.

nvvi2012akopie.jpg

40 jaar succesvol NVVI-symposium - Kennis halen in Lunteren

Moh Daha


30-03-2012

Op 29 en 30 maart vindt voor de veertigste keer het jaarlijkse NVVI-symposium in Lunteren plaats. Wat in 1972 begon als een initiatief van de NVVI om de ontwikkeling van immunologie in Nederland te stimuleren, is uitgegroeid tot een internationaal event met vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland. “Dat is de verdienste van de enthousiaste NVVI-commissie die het symposium elk jaar weer tot een groot succes maakt”, meent prof.dr. Moh Daha van Leiden Universitair Medisch Centrum.

Dirk Roos

“De immunologie is volwassen geworden”

Dirk Roos


30-03-2012

“De moderne immunologie heeft er heel lang over gedaan om van belofte tot behandeling te komen”, zegt prof.dr. Dirk Roos. “Maar nu is ze toch echt volwassen geworden.” Immunologisch sprak met Roos over ondergewaardeerde granulocyten en de combinatie van onderzoek en toepassing. “Het is geen l'art pour l'art.”

immunologisch.jpg

Colofon nr. 4


30-03-2012

IMMUNOLOGISCH NR. 4, MAART/APRIL 2012
Immunologisch is een publicatie van de NVVI

René van Lier

Beschermen of verkwanselen?

René van Lier, voorzitter NVVI


27-03-2012, categorieën: Transplantatie, Columns

In vijftig jaar is transplantatie dagelijkse medische praktijk geworden. Transplantatie van beenmerg of organen kan een uitkomst vormen bij bijvoorbeeld nierfalen, leukemie of aangeboren defecten van het immuunsysteem.

   21  
Webdesign © 2012 Strik Design