30-03-2012

40 jaar succesvol NVVI-symposium - Kennis halen in Lunteren

Moh Daha

nvvi2012akopie.jpg

Op 29 en 30 maart vindt voor de veertigste keer het jaarlijkse NVVI-symposium in Lunteren plaats. Wat in 1972 begon als een initiatief van de NVVI om de ontwikkeling van immunologie in Nederland te stimuleren, is uitgegroeid tot een internationaal event met vooraanstaande sprekers uit binnen- en buitenland. “Dat is de verdienste van de enthousiaste NVVI-commissie die het symposium elk jaar weer tot een groot succes maakt”, meent prof.dr. Moh Daha van Leiden Universitair Medisch Centrum.

Hij weet waarover hij spreekt, want als jonge promovendus was Daha getuige van het allereerste NVVI-symposium in 1972. Sindsdien heeft hij weinig edities overgeslagen. “Vanaf het begin is kennisoverdracht de insteek geweest”, herinnert hij zich. “Begin jaren zeventig was er heel weinig bekend over immunologie. Wat is het precies? Welke methodieken en technieken worden er gebruikt? En wat kun je er precies mee? Alleen een handjevol specialisten wist dat. Daarom wilde de NVVI de immunologische kennis breder beschikbaar maken, vooral bij jonge mensen, promovendi en het bedrijfsleven.”

Jongeren en grijze hoofden
Dat de NVVI daarmee de spijker op de kop sloeg, bleek al vanaf het begin. De eerste aflevering van het symposium kon meteen op grote interesse rekenen. Daha: “Er kwamen honderden belangstellenden. De formule, een soort tweedaags opleidingssysteem om mensen breder te interesseren voor en kennis te laten maken met immunologie, sloeg direct aan.” Die belangstelling is alleen maar gegroeid. Daha begrijpt wel waarom: “Het symposium heeft zich ontwikkeld tot een internationaal event. In de beginjaren spraken er alleen Nederlandse docenten, later kwamen daar gezaghebbende buitenlandse sprekers bij. Die mix past perfect bij de doelstelling: kennis verspreiden onder vooral jongeren die net hun eerste stappen zetten in het vakgebied. Maar door het fantastische programma komen er ook steeds meer 'grijze hoofden' op af.”

Thema's, netwerken en producten

1-cartoonlunteren2008kopie.jpg

Daha is daar één van. Hij sprak ook al een aantal keren zelf op het symposium, in 2011 voor het laatst. “Het grote verschil met vroeger is dat er de laatste tien jaar een thema aan het symposium verbonden is. Vorig jaar bijvoorbeeld was dat 'natuurlijke immuniteit'. Dit jaar draait het in Lunteren om antigeen presenterende cellen.” Maar er is ook plaats voor netwerken en gezelligheid. Verder krijgen bedrijven de gelegenheid hun nieuwe producten te presenteren. “Inmiddels is het symposium één van de belangrijke pijlers onder de NVVI en daar mag de vereniging best trots op zijn”, besluit Daha.

Webdesign © 2012 Strik Design