nummer 3, november 2011, 07-11-2011, categorie: Prijzen

Joost Lesterhuis wint NVVI Proefschriftprijs 2011

Joost Lesterhuis

Bijzonder verrast was dr. Joost Lesterhuis, toen hij in het Australische Perth, waar hij woont en werkt, werd gebeld door de voorzitter van de NVVI met de mededeling dat hij de Proefschriftprijs 2011 had gewonnen. “Eén van mijn promotors had me buiten mijn medeweten aangemeld. Ik vind het eervol. Het is mooi dat de jury heeft gekozen voor een proefschrift met een zo klinisch-translationele inhoud.”

Lesterhuis promoveerde begin december aan het UMC St Radboud, waar hij zijn proefschrift 'Dendritic cells in cancer immunotherapy' cum laude verdedigde. “Dendritische cellen spelen een belangrijke rol in het herkennen van vreemde indringers in het lichaam en van kankercellen”, legt hij uit. “Ik beschrijf studies bij patiënten met een uitgezaaid melanoom en darmkanker. Zij kregen hun eigen dendritische cellen, gekweekt en geactiveerd in het laboratorium, toegediend om hun afweersysteem aan te zetten tot vernietiging van de kankercellen. Dat leverde hoopvolle resultaten op, maar de methode moet nog worden geoptimaliseerd om als standaardtherapie te kunnen dienen. Ook vond ik dat bepaalde vormen van chemotherapie en immuuntherapie elkaar kunnen versterken.”

Multidisciplinair
Na zijn opleiding tot arts aan de VU in Amsterdam, kwam Lesterhuis bij de afdeling Tumorimmunologie in Nijmegen terecht. Daar startte hij na overleg met afdelingshoofd Carl Figdor zijn multidisciplinaire promotieonderzoek bij Gosse Adema, Kees Punt en Jolanda de Vries, waarvoor hij zowel klinisch als labwerk deed. “Dat vergde veel samenwerking met een heleboel verschillende afdelingen die elk op precies het juiste moment hun bijdrage moesten leveren, zoals hematologie, tumorimmunologie, medische oncologie, radiologie, nucleaire geneeskunde, chirurgie en pathologie. Ik bedank alle betrokkenen voor hun bijdrage.” Bij een vooraanstaande onderzoeksgroep op het gebied van chemo-immunotherapie in Perth onderzoekt Lesterhuis nu hoe hij het afweerversterkende effect van bepaalde chemotherapeutica kan gebruiken om de effectiviteit van de behandeling van kanker te verbeteren. “Dat borduurt direct voort op mijn promotieonderzoek. Ik verwacht dat op niet al te lange termijn deze studies ook in patiënten verricht kunnen worden. Ik hoop dat dit uiteindelijk leidt tot een betere effectiviteit van de chemotherapeutische behandeling van kanker.”

Webdesign © 2012 Strik Design