nummer 2, april 2012, 11-04-2011, categorieën: Neuro-immunologie, MS

“Oorzaak MS ligt niet alleen in het immuunsysteem”

Prof.dr. Rogier Hintzen

Rogier Hintzen

Medio 2009 werd dr. Rogier Hintzen, neuroloog, immunoloog en hoofd van het MS-centrum ErasMS, benoemd tot bijzonder hoogleraar aan het Erasmus MC in Rotterdam. Zijnleeropdracht: MS en neuro-immunologie van het centrale zenuwstelsel.“Neurologie en immunologie vormen een sterke poot binnen het Erasmus MC”, vertelt hij. “Samen doen we hier onderzoek naar MS, bijvoorbeeld naar MS bij kinderen, erfelijkheid, de invloed van omgevingsfactoren (zoals vitamineD en virussen) op de ontwikkeling van de ziekte en de verschillende vormen van MS.”

Biomarkers
Eén van de speerpunten van zijn onderzoekis het identificeren van biomarkers voor MS. “Met behulp van proteomics identificeren we lichaamseigen factoren waarmee we voorspellingen kunnen doen over het klinische beeld van MS”, legt Hintzen uit. “Daarnaast doen we genetisch onderzoek om de risico-genen voor MS te identificeren. Dat zijn er inmiddels veertig, waarvan het gros een relatie heeft met het immuunsysteem. Opvallend is de overlap met andere immuunziekten, zoals SLE en de ziekte van Behcet. Verder doen we onderzoek naar MS bij kinderen, die vaker een ontstekingsreactie in het zenuwstelsel hebben na een infectie. Daarmee willen we de patiënt en de familie klinisch advies kunnen geven. Ook doen we vervolgonderzoek met dit materiaal.”

Kruisbestuiving
Hintzen maakt gebruik van de kennis uit andere onderzoeken. Die kennisuitwisseling gaat twee kanten op. “We hebben allemaal baat bij kruisbestuiving”,verklaart hij. “Recent onderzochten we met Jeroen Geurts van het VUmc bijvoorbeeld een genetische factor die mogelijk een rol speelt bij hersenatrofie. Daarvoor leverde hij de MRI-scans en wij het genetisch onderzoek. We delen de opvatting dat de oorzaak niet alleen in het immuunsysteem ligt, maar ook in het weefsel zelf, in de vorm van risico-genen. Elga de Vries, ook van het VUmc, concentreert zich op de bloed-hersenbarrière, terwijl wij ons op de B- en T-lymfocyten in hersenvocht en MS-lesies richten. Haar onderzoek gaat verder waar dat van ons stopt. Zo bestrijken we samen het hele MS-spectrum.”?

Webdesign © 2012 Strik Design