nummer 2, april 2012, 02-12-2011, categorie: Kankeronderzoek

Haperend immuunsysteem bij ouderen

Prof.dr. Mieke Boots

Mieke Boots

Als mensen ouder worden neemt hun gevoeligheid voor infectieziekten, kanker en auto-immuniteit toe. Eén van de verklaringen hiervoor is dat het immuunsysteem van kwetsbare ouderen niet meer goed functioneert.

 “Door verouderingneemt ook de natuurlijke barrièrefunctie van de huiden slijmvliezen af, waardoor ziekteverwekkers gemakkelijker kunnen binnenkomen”, legt Boots uit. “Veroudering heeft effect op alle cellen van het immuunsysteem, maar leidt vooral tot veranderingen in de samenstelling, omvang en functie van T-cel populaties. Dit wordt enerzijds veroorzaakt door de leeftijdsafhankelijke afname van de functie van de thymusen de daardoor verminderde aanmaak van nieuwe T-cellen. Anderzijds hopen de geheugencellen zich op door levenslange blootstelling aan antigenen. Geheugencellen reageren op termijn minder adequaat en verwerven nieuwe functies die kunnen bijdragen aan ontsteking en auto-immuniteit. Ook worden nieuwe ziekteverwekkers minder goed herkend en aangepakt.”

Life Lines
Met haar onderzoek wil Boots de haperingen in het immuunsysteem bij ouderen karakteriseren, zodat die tijdig zijn op te sporen en te herstellen. “Dat is nu nog niet mogelijk”, vertelt ze. “Daarom zoeken we naar biomerkers die ons iets vertellen over de immunologische kwetsbaarheid van ouderen en merkers die zijn gelinkt aan ouderdomsziekten, zoals reumatoïde artritis. Ons ultieme doel is het opstellen van een immunologisch risico profiel. Daarvoor zijn goede mogelijkheden in Groningen: in het Life Lines-project wordt dertig jaarlang de ontwikkeling van gezondheid naar ziekte gevolgd van drie generaties (150.000 deelnemers) in Noord-Nederland.” Volgens Boots staat het immunologisch onderzoek in Nederland internationaal hoog aangeschreven. “We hebben veel kennis verworven met behulp van modelsystemen. Maar voor ziekte-ontwikkeling in mensen bestaan geen goede modellen en is patiënt-gerelateerd onderzoek nodig. Daarom werken we bij MSD op het gebied van humane immunologie nauw samen met universiteiten en medische centra. Maar de recente ontwikkelingen rond MSD, zoals devoorgenomen opheffing van het onderzoek in Oss, zet de samenwerking tussen Farma en universiteiten onder druk. Ik hoop dat overheden niet alleen nieuwe bedrijven en onderzoeksinitiatieven gaan ondersteunen, maar ook het behoudvan bestaande?

Webdesign © 2012 Strik Design