Immunologie voor beginners: Hoe werkt een allergische reactie?

Allergie

Wat hebben koemelk, pinda's en graspollen met elkaar gemeen? Ze kunnen ons immuunsysteem in de war brengen. Als dat gebeurt, geeft ons lichaam een ontspoorde afweerreactie tegen deze onschuldige stoffen. Dat is een allergie. Maar hoe werkt dat precies?

Ons lichaam levert elke dag strijd tegen schadelijke stoffen en bacteriën. Daar merken wij meestal weinig van, want die 'oorlog' wordt gevoerd door ons immuunsysteem. Dit afweermechanisme herkent 'vijandige indringers' en maakt ze meestal onschadelijk, waardoor we gezond blijven. Maar soms ziet ons immuunsysteem ook onschuldige omgevingsfactoren aan voor schadelijke insluipers. Dat is het begin van een allergische reactie.

Alarm!
Een allergische reactie wordt in gang gezet door een 'antigeen-presenterende cel', zoals bijvoorbeeld dendritische cellen. Deze cel maakt een beoordelingsfout door een onschadelijke stof (het allergeen) aan te zien voor een schadelijke indringer. De cel slaat alarm en geeft een seintje aan een T-lymfocyt. Die 'boodschappercel' schakelt op zijn beurt een B-lymfocyt in om een wapen tegen de schadelijke indringer te maken: type E antistof. De antistof bindt vervolgens langdurig aan mestcellen. Deze cellen bevinden zich op alle plaatsen van ons lichaam waar contact is met buiten: huid, neus, longen en darmen. Ze zijn gevuld met krachtige alarmstoffen, bijvoorbeeld histamine. Komt ons lichaam vervolgens opnieuw in aanraking met de verkeerd beoordeelde onschadelijke stof, dan stoten de mestcellen hun inhoud uit. En die lokken in ons lichaam allergische reacties uit, zoals niezen, jeuk, tranende ogen, rode vlekken en benauwdheid.

Allergische reactieUitdaging
Tien tot twintig procent van de Nederlanders heeft een allergie. Dat percentage stijgt flink: in de afgelopen eeuw is het allergie-voorkomen in het Westen elke vijftien jaar verdubbeld. Veel voorkomende allergische ziekten zijn eczeem, astma, hooikoorts en voedselallergie. Dankzij de immunologie weten we hoe allergieën in ons lichaam werken. De wetenschap zoekt nu middelen en methoden om allergische reacties te voorkomen.Webdesign © 2012 Strik Design