nummer 1, november 2010, 01-10-2010, categorie: Prijzen

Inzicht in antistof-tekorten

Winnaar Heineken Young Scientists Award 2010: Menno van Zelm

Menno van Zelm

Antistoffen zijn belangrijk voor het herkennen en bestrijden van ziekteverwekkers. Ze worden aangemaakt door B-lymfocyten, een type witte bloedcellen.

Dr. Menno van Zelm (Erasmus MC Rotterdam) onderzoekt cellulaire en moleculaire mechanismen die antistof-tekorten veroorzaken. Dat veroorzaakt ernstige aandoeningen aan het afweersysteem. Hij kreeg er de Heineken Young Scientists Award 2010 voor. Van Zelm ontdekte dat de B-lymfocyten van enkele onderzochte patiënten het CD19-eiwit misten door een defect in het CD19-gen.

Zodra B-lymfocyten aan een ziekteverwekker binden, is CD19 belangrijk voor het starten van een afweerreactie en de vorming van geheugen B-lymfocyten. Die zorgen dat het lichaam de ziekteverwekker bij een volgende infectie sneller en effectiever kan bestrijden. Bij patiënten met een gemuteerd CD19-gen is de afweerreactie verstoord en vormen zich geen geheugencellen. De ontdekking vormt slechts een deel van Van Zelms onderzoek. Dat richt zich op de functionaliteit van B-lymfocyten en  verschaft inzicht in de afweer tegen infecties en het ontstaan van ontstekingsziektes.

Webdesign © 2012 Strik Design