Artikelen overzicht

   21  

Hieronder vindt u de 10 meest recente artikelen. In de rechter kolom kunt u een categorie of een jaartal kiezen om de artikelen van die categorie of dat jaar in te zien. Complete kranten kunt u bekijken in het menu hierboven onder ‘Verschenen nieuwskranten’.

“Vaccin kan patiënt leven terug geven”

in de kliniek

Welk effect heeft het HPV16-vaccin op patiënten meteen voorstadium van vulva-kanker (VIN 3)? Dat wordt onderzocht in het LUMC. Research verpleegkundigen Dorien Berends en Margriet Löwik: “VIN 3 is een ernstige, pijnlijke aandoening van de schaamstreek met enorme impact ophet dagelijks leven: fietsen is pijnlijk en seks is moeilijk. Eenaandoening aan de schaamlippen is amper bespreekbaar, waardoor patiënten zich eenzaam voelen. Relaties zijningewikkeld. De enige behandeling is operatief (snijden of laseren), maar daarmee verdwijnt het virus niet: patiënten blijven onder controle en leven in permanente angst dat VIN3 zich ontwikkelt tot kanker.”

immunologisch.jpg

Colofon nr. 1

IMMUNOLOGISCH NR. 1, NOVEMBER 2010
Immunologisch is een publicatie van de NVVI

Ralph Steinman

"We moeten het immuunsysteem gaan sturen"

Dr A.H. Heineken Prize for Medicine 2010: Ralph Steinman

nummer 1, november 2010,
15-10-2010, categorieën: Kankeronderzoek, Prijzen

In de afgelopen veertig jaar is het inzicht in de werking van het immuunsysteem spectaculair toegenomen, weet de winnaar van de Dr A.H. Heineken Prize for Medicine 2010, professor Ralph Steinman. “We kunnen daardoor steeds meer overgaan op het aansturen van het immuunsysteem, bijvoorbeeld via een vaccin tegen kanker. Dat dit wetenschappelijk complex is, is niet het grootste obstakel. De onderzoekswereld denkt gewoon nog niet vanuit een ‘vaccin-perspectief ’.”

Kandidaat voor Candida-bestrijding

Dr. Mihai Netea, internist Radboud Ziekenhuis Nijmegen

Candida is normaal gesproken een ongevaarlijke schimmel. Maar bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan hij een systemische infectie veroorzaken met fatale gevolgen. Internist Mihai Netea van het Nijmeegse Radboud Ziekenhuis bracht eerst de immuunrespons tegen Candida infectie in kaart van mensen met een gezond immuunsysteem. Op basis daarvan ontwikkelt hij een effectievere behandeling van de infectie bij risicogroepen.

Prof.dr. D.W. van Bekkum

De jacht op de stamcel

Prof.dr. D.W. van Bekkum

“De immunologie is niet meer weg te denken uit de geneeskunde, het belang ervan is immens”, vertelt prof. dr. D.W. van Bekkum. Van Bekkum (1925) kan het weten: al sinds de jaren '50 heeft hij als medicus-radiobioloog te maken met het afweersysteem.

Allergie

Immunologie voor beginners: Hoe werkt een allergische reactie?

Wat hebben koemelk, pinda's en graspollen met elkaar gemeen? Ze kunnen ons immuunsysteem in de war brengen. Als dat gebeurt, geeft ons lichaam een ontspoorde afweerreactie tegen deze onschuldige stoffen. Dat is een allergie. Maar hoe werkt dat precies?

Prof.dr. J.G.J. van de Winkel

Monoklonale antilichamen in de aanval tegen kanker

GENMAB - Prof.dr. Jan van de Winkel, CEO

nummer 1, november 2010,
04-10-2010, categorie: Kankeronderzoek

Kanker is geen immunologische ziekte. Toch draagt immunologische kennis bij aan de strijd tegen kanker. Dat bewijst het biotechnologie bedrijf Genmab in Utrecht, ontwikkelaar van één van de 28 door de Amerikaanse autoriteiten als medicijn geregistreerde antistoffen. Volgens CEO prof.dr. Jan van de Winkel zijn de resultaten van Genmab's Arzerra tegen chronische lymfatische leukemie indrukwekkend.

Menno van Zelm

Inzicht in antistof-tekorten

Winnaar Heineken Young Scientists Award 2010: Menno van Zelm

nummer 1, november 2010,
01-10-2010, categorie: Prijzen

Antistoffen zijn belangrijk voor het herkennen en bestrijden van ziekteverwekkers. Ze worden aangemaakt door B-lymfocyten, een type witte bloedcellen.

Immunologie voor beginners: Immunologie is...

Immunologie is de leer van het afweersysteem.

nvviokt10bruijnzeelknolkleiner.jpg

Immunologie in de kliniek: Betere diagnostiek en beloften voor behandeling

Prof.dr. Carla Bruijnzeel & Dr. Edward Knol

Dankzij de immunologie is de diagnostiek van allergieën sterk verbeterd. Dit zeggen prof.dr. Carla Bruijnzeel en dr. Edward Knol van de Afdeling Dermatologie/Allergologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Wat een patiënt precies heeft en in welke mate, kan tegenwoordig veel nauwkeuriger worden vastgesteld dan vijftien jaar geleden. Deze kennis verhoogt de kwaliteit van leven en bespaart kosten. Voor de toekomst heeft de immunologie nog meer in petto.

   21  
Webdesign © 2012 Strik Design